Regisztrálj és foglalj időpontot

Regisztrálj, hogy tudj tanácsadóinknál időpontot foglalni! Regisztrálj, hogy lásd az aktuális projektjeink/képzéseink részletes programját! Regisztrálj, hogy a KÉRDŐÍV segítségével feltérképezd alapvető tápanyagszükségleteidet! Regisztrálj, hogy csapattag legyél!

Kérdőív

Készítettem neked egy tesztet, mely – ha körültekintően válaszolsz – segít eligazodni a táplálkozás útvesztőiben. A kérdőív kitöltése után egy áttekintő képet kapsz az anyagcseréd jellemzőiről és rápillanthatsz a hormonális státuszodra is. A jól működő étrendnek három ismérve van: SZEMÉKLYRE-, ÉLETVITELRE-, HORMONÁLIS STÁTUSZRA szabott. Nincs mindenki számára egységesen jó étkezési terv, de vannak hasonló anyagcsere paraméterekkel rendelkezők, akiknek hasonló minőségű, mennyiségű és összetételű táplálékra van szükségük. A kérdőív nem helyettesít semmilyen orvosi diagnózist, leletet és terápiát sem, nem étrend csak javaslat.

REGISZTRÁLJ ÉS KÉRD A KÉRDŐÍVÜNKET!

Haris Éva

Egészségügyi szaktanár vagyok. Az emberi test működésének csodálója. Közel 10 évet dolgoztam kórházban, betegágy mellett, aztán jópár évig oktattam aerobikot és tartottam személyi edzéseket, egy életmód magazin szerkesztője voltam, 11 évig egy egészségügyi középiskolában tanítottam (heti egyszer még visszajárok, nem bírok elszakadni), de részt veszek edzőképzésben is és táplálkozás-tanácsadókat is tanítok.

Haris Éva

Regisztrálj

 • Regisztrálj, hogy tudj tanácsadóinknál időpontot foglalni!
 • Regisztrálj, hogy lásd az aktuális projektjeink/képzéseink részletes programját!
 • Regisztrálj, hogy a KÉRDŐÍV segítségével feltérképezd alapvető tápanyagszükségleteidet!
 • Regisztrálj, hogy csapattag legyél!


Kik is vagyunk mi?

A HarisMódszer képviselői életmód- és táplálkozás-tanácsadók, akiknek ugyan nincs szakirányú diplomájuk, de elkötelezett hívei az egészséges táplálkozásnak és életvitelnek. A törvény által meghatározott Életmód-, és táplálkozás-tanácsadó végzettséggel rendelkeznek.

A vezetésemmel tanulják a táplálkozás anatómiáját, élettanát, a tápanyagok jellemzőit, a szervezetünk hormonális hátterét. Neves hazai termékfejlesztőktől, biokémikusoktól, élelmiszerbiológusoktól, agrármérnököktől, természetgyógyászoktól szerezzük be az ismereteinket a holisztikus szemléletről, a táplálékaink minőségéről, a táplálék-kiegészítés rejtelmeiről.

Szűcsné Zimmermann Szilvia dietetikus felügyeli a tanácsadóink munkáját, és szakmaiságával támogatja őket.


Tanácsadóink a Weider Professional Fitness Trainer Életmód-, és táplálkozási tanácsadó képzésen szereztek képesítést (A képzés nyilvántartási száma: E-000237/2014/D001). A hiteles táplálkozás-tanácsadó élethosszig tanul, számos továbbképzésen vesz részt, kutatásokat olvas, értelmez, holisztikus szemléletű, empatikus, segítőkész ember. Az egészséges életmód elkötelezett híve.

Tevékenységünk az egészség megőrzésére irányul. Tanácsaink nem helyettesítik a dietetikai vagy az orvosi szaktanácsadást, de kiválóan kiegészítik.

Mit is csinálunk mi?

 • Felmérjük a jelenlegi táplálkozási szokásaidat, az egyéni céljaidat és ízlésbeli preferenciáidat, így személyre szabott segítséget és ajánlásokat tudunk adni. Ezek támogatnak egy olyan életmód kialakításában, amely élvezettel, hosszú távon is követhető.
 • Közösen megteremtjük a táplálkozásod stabil alapjait, és átbeszéljük, melyek azok az élelmiszerek, amelyek leginkább szolgálják az egészségedet, továbbá kitérünk azokra a problematikusabb alapanyagokra is, amelyeket érdemes kiiktatnod az étrendedből, vagy legalább csökkentened a bevitelüket.
 • Tanácsokat adunk a táplálkozási szokásaid megreformálásához
 • BMR-t (alapanyagcserét) számolunk,
 • optimalizáljuk a tápanyagbevitelt
 • testösszetételt mérünk
 • Konzultálunk dietetikussal
 • Szakembereket ajánlunk, ha szükséges
 • Receptötleteket adunk
 • Főzési technikákat javasolunk
 • Kezedbe adjuk a kulcsot az egészséges(ebb) életmódhoz, és útmutatásainkkal segítünk azt beépíteni a mindennapi életedbe
 • A szükséges napi kiegyensúlyozott energiaszinted elérését segítjük a táplálkozási tanácsainkkal
 • Felvázoljuk a hormonális egyensúlyod megteremtésének lehetőségeit
 • Vitaminokat, ásványi anyagokat ajánlunk
 • Segítünk eligazodni a megannyi egészségesnek hitt élelmiszerkínálat között
 • Minőségben, hatékonyságban kiszűrjük a számodra legoptimálisabb étrendkiegészítőket
 • Megóvunk a felesleges költségektől
 • Ajánlunk neked könyveket, publikációkat, hogy ne csak tedd, hanem értsd is mi, miért fontos

Kik segítenek nekünk, kiktől tanulunk mi?

 • termékfejlesztők
 • élelmiszerbiológusok
 • agrármérnökök
 • állattenyésztők
 • gyógyszerészek
 • orvosok
 • dietetikusok
 • természetgyógyászok


00

Figyelj magadra!

Még mielőtt elkezdődhetne a táplálkozásod restaurálása, meg kell tanulnod egy rettentően fontos dolgot. Nem lesz nehéz, hiszen számos esetben gyakorlod az életben, csak nem magadon. Meg kell tanulnod észrevenni, aztán majd értékelni a szervezeted jelzéseit. Hidd el, sokkal fontosabb, hogy tudd, egy 4 tojásos rántottával mennyi ideig nem leszel éhes, és mennyire tölt fel energiával, mint megfigyelni a szomszéd öltözékét . Mindent jelez a szervezeted, néha aprók a jelzések, néha hatalmasak, de csak nagyon ritkán figyelsz rájuk. A legtöbb baj abból ered, hogy megszoktad, elfogadtad, hogy rendszeresen fáj a fejed, hogy fáradt vagy, hogy görcsös a menstruációd (persze ha nőből vagy)… Ez egyik sem természetes, mindegyik ellen tehetünk, és kell is tennünk. Meg kell figyelned, hogy mi okozza a tüneteket, mert lehet, nem ittál eleget, sok szénhidrátot ettél, vagy abszolút nem ettél, nem aludtál. Számtalan ok van, de neked ezeket tudnod kell, meg kell figyelned. A táplálék nem egy csodagyógyszer, de ha hiszel benne, ha nem, hatással van rád. Nem az lesz a tanácsunk, ha keveset alszol, hogy „aludj többet”, hanem hogy a kevesebb pihenési időt hogyan lehet minőségibbé tenni, és az ébredésedet hatékonyabbá. Biztosan nem leszünk mindenben 100%-osan sikeresek, de az is biztos, hogy változást fogunk elérni. Mi segítünk. Először megtanítunk figyelni, aztán értékelni a jeleket, és korrigálni azokat. A HarisMódszer legnagyobb hozadéka az elveszett kilók mellett egy tudatosabb élet, és ezt nem csak mondjuk, hanem tapasztaljuk. Tarts velünk, hogy te is megtapasztald!

01

Tanulj meg inni!

Először meg kell teremteni a szervezetben a teret a tökéletes működéshez. Ez a tér nem más, mint a víz. A szervezetünkben minden oldott állapotban van, a dinamikus egyensúlyi állapot megteremtése csak jól hidratált környezetben lehetséges. Amíg nincs meg a kellő víztelítettségi állapot, minden változás, mely a szervezetedet érinti, halálra van ítélve. Szinte kizárt a tartós, egészséges és maradandó állapotváltozás, ha nem megfelelő a közeg.
Amikor a folyadékfogyasztásod megfelelő – és nincsenek kiszáradt napok –, akkor léphetsz tovább.

02

A makrotápanyagok személyre szabása

Kezdjük az építő fehérjével. Amíg a testi sejtjeink éheznek, és a lebontó folyamatok nem a zsírokat, hanem az izmainkat célozzák meg, nem beszélhetünk egészséges alakformálásról. Tehát személyre kell szabni a fehérjebevitelt. Mennyire van szükséged? 1-3g/testsúlykilogrammonként között mozoghat a szükségleted, melyet befolyásol a korod, az aktivitásod, az anyagcseregyorsaságod és a metabolikus típusod is.

A következő testre szabandó alaptápanyag a csúcsenergizáló zsír. Miért ő a második? Mert rehabilitáljuk a zsírokat, azaz vége az extra zsírszegény táplálkozásnak, hiszen lesznek olyanok is köztetek, akiknek kifejezetten ajánlott a zsírfogyasztás. Megtanulod, mi a különbség a „jó” és a „rossz” zsír között. Miért tekintünk vitaminként az Omega-3 zsírsavakra, és miért nem ehetsz olajos magokat korlátlan mennyiségben.

Már biztosan sejted, hogy a harmadik alaptápanyag, a szénhidrát fejezete jött el. A legutolsó lépés a szénhidrátbeviteled optimalizálása lesz. Először le kell szoknod az édes ízről. Sokszor és sok helyen olvashatod, hallhatod, hogy nem kell leszokni róla. Mi azt tanácsoljuk, szabadulj meg a függőségektől, mert akkor tudod kezelni őket, ha nem ők irányítanak téged. Nem lesz egyszerű, mert az agyad lázadni fog, de te sokkal erősebb vagy, és mi megmutatjuk neked az utat. A szénhidrátmennyiség sem megsaccolható, mert rengeteg összetevőn múlik, mennyi lesz számodra az optimális.

03

A gluténmentesítés

Ahogy mondtam, a szénhidrátoptimalizálás a legnagyobb falat, így kettő lépcsőt is meg kell másznod, hogy elérd a célod. A szénhidrátelhagyás második foka a lisztek, és a fő mumus a glutén.

Sokan azt gondolják, hogy csak a cöliakia (lisztérzékenység) az egyetlen megjelenési formája a gluténintoleranciának, de ez tévhit. A cöliákia csak a jéghegy csúcsa, amikor már antitestekkel védekezik a szervezet a glutén két komponensével, az alfa-gliadinnel és a transzglutaminázzal szemben. De ma már tudjuk, számos, úgynevezett „csendes”, vagy kevésbé heves reakciókkal járó gluténérzékenység is létezik. A glutén károsítja a beleket, és áteresztővé teszi azok falát. Kutatók ma már úgy tartják, hogy az áteresztő bél szindróma az egyik fő rizikófaktora az olyan állapotoknak, mint az elhízás, a cukorbetegség és az autoimmun betegség. Ezen a szinten sem kell sokat tenned, csak tanulni, kísérletezni és figyelni a reakcióidat. A jó hír, hogy nem kell mindenkinek gluténmentesen élni, de szükségszerű csökkenteni a szervezetbe direkt és indirekt módon juttatott glutén mennyiségét. Elsőre lehet, nem hangzik ez sem jól, de minimális odafigyeléssel és a helyes alapanyag kiválasztásával könnyedén megoldható.

Még mielőtt bármibe is belekezdesz, jegyezd meg, melyek a gluténtartalmú gabonák: árpa, bulgur, burgonyakeményítő, búza (teljes kiörlésű is), búzacsíra, búzadara, gríz, Graham-liszt, kamut, kuszkusz, macesz, rozs, tönkölybúza, triticale (búza és rozs keresztezéséből származó hibrid gabona).

Sokkal egyszerűbb arra koncentrálnod, hogy milyen gabonafélékben nincs glutén: amarant, burgonya, cirok, hajdina, köles, kukorica, nyílgyökér, quinoa, rizs, szója, tápióka, teff (gluténmentes afrikai gabona), chiamag, útifűmaghéj.

04

Az anyagcsere gyorsaságának szabályozása

Optimális és egyensúlyban működő környezetben már csak az alapanyagcsere szabhatja gátját a test restaurálásodnak. Az étkezések száma az anyagcsere létfontosságú szereplője. Hiába kapsz megfelelő tápanyagokat, ha az elégetésük, az energiává alakításuk alig, vagy túl gyorsan működik, a felszívódásukhoz nincs elég idő, vagy túl sokáig időzik a tápcsatornában. Be kell állítani a megfelelő anyagcserét. Lesz, akinek 3 étkezés kell, és lesz, akinek 6. Ez nem múlik azon, hogy mennyire vagy elhízott vagy sovány. Ne tévesszen meg, az anyagcsere sejt szinten zajlik, és nem a bélműködés lustasága, vagy éppen gyorsasága jellemzi.

Az anyagcsere három folyamatból tevődik össze:

 • az energiaigényes felépítő folyamatok (itt épülnek szervezeted elemei)
 • az energiatermelő lebontó folyamtok (itt bontódnak le a tápanyagok)
 • az információáramlás (így lesz minden megfelelően strukturált)

Mindhárom összetevő megfelelő működése kell ahhoz, hogy a szervezetednek legyen energiája zsírt égetni, és ne egyéb kórós, káros folyamatokkal kelljen foglalkoznia.

Az anyagcsere sebességét meghatározza:

 • Az életkor. 40 éves kor felett minden 10 évben átlagosan 5%-kal csökken az anyagcsere az ülő életmódot folytató emberek esetében.
 • A nem. A férfiak nyugalmi állapotban általában több kalóriát égetnek el.
 • A testtömeg-összetétel (izom-zsír arány). Minél több rajtad az izom, annál gyorsabb az anyagcseréd.
 • Természetesen genetikafüggő is az anyagcseréd sebessége.
 • A metabolikus típusod is befolyásolja az anyagcserédet.

Személyre szabjuk ezeket is, közösen.

05

A hormonok

Mindössze 100 éve van tudomásunk arról, hogy a szervezetünkben munkálkodnak hormonok, és nem is akármennyi, hiszen jelenleg több mint 200 félét ismerünk belőlük. Szükséges is ez a sok hormon, hiszen nélkülük pillanatok alatt működésképtelenné válna a szervezetünk. A hormonok az idegrendszerrel együttműködve szabályozzák az anyagcsere valamennyi folyamatát, de hormonhatásra sírunk, szeretünk, alszunk, és ezeknek a hírvivő anyagoknak köszönhetjük a nemiségünket is. Ahhoz, hogy egészségesen működjön a szervezetünk, a hormonoknak dinamikus egyensúlyban kell lenniük, de ez az egyensúly nagyon labilis, könnyen felborul, és akkor az anyagcsereprogramunk zavart szenved. A zavarban káosz alakul ki a szervezetben, és ennek a helyreállítása bonyolult, hosszadalmas folyamat. Szükséges, hogy kiteszteljük, melyik hormontermelő szerved milyen állapotban van. Szinte kivétel nélkül lesz egy domináns hormon, aminek a hatását ellensúlyoznunk kell megfelelő tápanyagokkal és megfelelő étkezésgyakorisággal.

Táplálék-kiegészítők, vitaminok segítik a változást. Fontos hangsúlyozni, hogy természetes hatóanyagokat részesítünk előnyben, ezért a változás lassú lesz, de megbízható és semmi estre sem egészségkárosító.

06

A csúcs a főzési technikák, alapanyagok tárháza

A csúcsra érkezéskor az összes eddigi tudást gyakorlatba foglaljuk, és megtanítunk téged egészségesen főzni, sütni. Alapanyagokat adunk a kezedbe, főzési technikákat mutatunk be, hogy az ételeid finomak, táplálóak, és a te számodra a legmegfelelőbbek legyenek.

Megtanulsz céltudatosan vásárolni. Megmutatjuk neked, hogy az egészséges táplálkozás nem drágább, és nem is időigényesebb, mint az egészségtelen. Mikor erre a szintre érsz, tudatos vásárlóvá válsz, és már nem dőlsz be a marketingszövegeknek. Csak azt fogod megvásárolni a boltban, amire szükséged van, és ráébredsz, hiába egészséges egy kölesgolyó, ha nincs helye az étkezéseidben, akkor az is csak nasi. Sokkal egyszerűbbé válik a vásárlásod is. Nem csak te leszel a nyertese a táplálkozási ismereteknek, hiszen az egész családod étkezését megreformálhatod. Gondold végig, mennyivel könnyebb lesz a gyerekeidnek, ha azok a rossz szokások, amikkel te most megküzdöttél, náluk már ki sem alakulnak. Kemény meló lesz, de biztosra veheted, megéri.

Regisztrálj

 • Regisztrálj, hogy tudj tanácsadóinknál időpontot foglalni!
 • Regisztrálj, hogy lásd az aktuális projektjeink/képzéseink részletes programját!
 • Regisztrálj, hogy a KÉRDŐÍV segítségével feltérképezd alapvető tápanyagszükségleteidet!
 • Regisztrálj, hogy csapattag legyél!


Kitöltenéd a kérdőívet? Jelentkezz!

Töltsd ki az űrlapot, és megkeressük neked
a lakóhelyedhez legközelebbi tanácsadót.

Kövess
közösségi csatornáimon!

Hiba!

Mutat Hiba!

Elfelejtettem a jelszavam...

Loading...

Hiba!

Hiba!

Mutat Hiba!

Loading...

Légy részese tanácsadói csapatunknak! Töltsd ki az alábbi űrlapot, és hamarosan üzenetben értesítünk a következő lépésről!

Hiba!

Hiba!

Mutat Hiba!

Loading...

← Vissza...

Számlázási adatok

Hiba!

Hiba!

Loading...

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Hiba!

Back to log-in

Close